Het is een bijzonder jaar voor de pensioenwereld. Voor het eerst sinds jaren kunnen veel pensioenfondsbesturen de pensioenen weer verhogen. Dat is mooi nieuws nu de inflatie hoog is en de koopkracht daalt. We kunnen de pensioenen alleen verhogen als de financiële situatie van de pensioenkring dit toelaat. De rente liep dit jaar op, waardoor de dekkingsgraden van alle kringen verbeterden.
Ik wil u graag uitleggen waarom er dan toch niet voor alle kringen een indexatie mogelijk is.
HNPF voert de pensioenregelingen uit voor meerdere kringen. De financiële positie (dekkingsgraad) is per kring verschillend. Ook het beleggingsbeleid is niet gelijk over de kringen. Het beleggingsbeleid is gebaseerd op de risicohouding van een kring en de karakteristieken van de deelnemers.
▪ Bij risicohouding kan bijvoorbeeld gedacht worden aan hoe groot de kans op een verlaging van de
pensioenen mag zijn ten opzichte van de kans op indexatie.
▪ Karakteristieken zijn bijvoorbeeld de hoogte van de salarissen, de verdeling tussen jong en oud en of
er nog actieve deelnemers in de kring zijn.
Door het verschil in beleggingsbeleid zijn de dekkingsgraden van onze kringen dus niet gelijk gestegen.
Zo is de beleidsdekkingsgraad[1] van de ene kring in circa 2 jaar gestegen van 92% naar 102% en is de beleidsdekkingsgraad van een andere kring in circa 2 jaar gestegen van circa 105% naar 128%.
De overheid versoepelde de indexatieregels voor 2022 waardoor er al vanaf een beleidsdekkingsgraad van 105% (eerder 110%) geïndexeerd kan worden. Dit is mooi nieuws maar het betekent helaas niet dat we de pensioenen van al onze deelnemers kunnen verhogen.
De pensioenen bij Randstad worden niet verhoogd. Op de eigen kringpagina is te zien of de pensioenen bij OWASE, Sweco en Collectiviteitkring 1 worden verhoogd. De pensioenen bij Arcadis zijn op 1 juli van dit jaar verhoogd.
Ik wens u fijne feestdagen!
José Suarez Menendez
[1] Het 12-maandsgemiddelde van de actuele dekkingsgraad