Home Wat gebeurt er met mijn pensioen als mijn partner en ik uit elkaar gaan?
Partnerpensioen
Je ex-partner heeft mogelijk recht op een partnerpensioen van Het Nederlandse Pensioenfonds (HNPF). We noemen dat een ‘bijzonder partnerpensioen’. Of je ex-partner recht heeft op een bijzonder partnerpensioen hangt af van de pensioenregeling van je werkgever. In Pensioen 1-2-3 in Mijn Pensioen lees je onder Scheiden wat er voor je ex-partner geregeld is. Heeft je ex-partner recht op een bijzonder partnerpensioen? Dan kunnen jullie ook samen afspreken dat je ex-partner afstand doet van het bijzonder partnerpensioen.
Ouderdomspensioen
Als je gaat scheiden of je geregistreerd partnerschap eindigt, heeft je ex-partner recht op een deel van je ouderdomspensioen. Dit heet ‘pensioenverevening’. Het gaat standaard om de helft van het pensioen dat je tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt opgebouwd. Jullie kunnen echter ook andere afspraken maken over de verdeling van je ouderdomspensioen. Je ex-partner ontvangt dan meer, minder of helemaal geen ouderdomspensioen.
Wij ontvangen vanuit de Basisregistratie Personen automatisch bericht dat je huwelijk of geregistreerd partnerschap is geëindigd. Daarna vragen we je aan ons door te geven welke keuzes jij en je ex-partner maken voor het ouderdomspensioen. We vragen je daarvoor een aantal documenten aan ons op te sturen. Jullie hebben twee jaar de tijd om jullie keuzes aan ons door te geven. Als de melding na twee jaar binnenkomt, heeft je ex-partner nog steeds recht op pensioenverevening. Je moet de betaling daarvan dan alleen zelf regelen met je ex-partner.
Je ex-partner waarmee je samenwoonde heeft volgens de wet geen recht op en deel van je opgebouwde ouderdomspensioen. Maar jullie kunnen er samen wel voor kiezen om het opgebouwde ouderdomspensioen te verdelen volgens de regels die gelden voor gehuwden en geregistreerde partners.