Hoe denk jij over risico en pensioen?
Het Nederlandse pensioenstelsel gaat de komende tijd veranderen. Ook de pensioenregeling van Het Nederlandse Pensioenfonds (HNPF), Collectiviteitkring 1 wordt aangepast aan de nieuwe regels. Wij willen onze pensioenregeling zoveel mogelijk laten aansluiten bij de voorkeuren van onze deelnemers en gepensioneerden. Daarom hielden we aan het begin van het jaar een onderzoek naar risico en pensioen. In dit bericht informeren we je over de resultaten van het onderzoek.
Beleggen en risico
Pensioenfondsen beleggen het geld dat je samen met je werkgever inlegt of hebt ingelegd. Beleggen levert namelijk op de lange termijn gemiddeld meer op dan sparen. Maar beleggen betekent ook meer risico lopen. In het onderzoek vroegen we hoeveel risico je wilt lopen en hoeveel risico je kunt lopen.
Een gemiddeld risico heeft de voorkeur
Bijna driekwart van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat het pensioen van HNPF, Collectiviteitkring 1 (heel) belangrijk is voor hun inkomen.
De meeste mensen geven aan dat zij maximaal een gemiddeld risico wil nemen met de beleggingen voor hun pensioen. Gepensioneerden hebben de voorkeur voor wat minder risico. Jongeren kiezen vaker voor wat meer risico met de beleggingen. Mensen met een relatief hoog inkomen zijn bereid iets meer risico te nemen.
Het pensioen moet mee kunnen groeien met de prijzen
Een grote meerderheid (80%) zegt de voorkeur te geven aan een pensioen dat (deels) meegroeit met de prijzen. Zij kiezen voor een pensioen dat (gedeeltelijk) meebeweegt met de economie, boven een vast pensioen dat ieder jaar even hoog is. Dit geldt vooral voor jongeren en met mensen met een hoog inkomen. Maar ook de meerderheid van de gepensioneerden heeft een voorkeur voor een pensioen dat de stijging van de prijzen (gedeeltelijk) kan bijhouden.
Hoeveel mag het pensioen schommelen?
Gemiddeld genomen vinden deelnemers een schommeling van 7% van hun pensioen acceptabel. Maar gepensioneerden zien het pensioen liever wat minder schommelen.
Bijna 20% van de mensen zegt een forse daling van het pensioen niet op te kunnen vangen. Zij hebben onvoldoende andere inkomsten of kunnen hun uitgaven niet verlagen.
Een meerderheid van de mensen zegt een voorkeur te hebben voor een pensioen dat in de eerste jaren na pensionering wat hoger is, en dat later waarschijnlijk wat lager wordt.
Bedankt!
Ruim 680 mensen deden mee aan het onderzoek. Dat is zo’n 5% van alle deelnemers en gepensioneerden. De informatie uit het onderzoek nemen we mee bij het bepalen van het beleid. Heb jij ook meegedaan? Dan willen we je daar graag voor bedanken.